BUI23 jul '15 01:11Aangepast op 23 jul '15 02:38

Afro-Amerikaan benoemd tot politiechef Ferguson

Auteur: ANP Nieuws

FERGUSON (ANP) - De politie in de Amerikaanse stad Ferguson heeft een nieuwe chef.

EPA
EPA

De Afro-Amerikaan Andre Anderson is woensdag aan de slag gegaan. Anderson (50) volgt Tom Jackson op. Hij nam in maart ontslag nadat hij onder vuur was komen te liggen vanwege politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Het overwegend blanke politiekorps in Ferguson in de staat Missouri kwam internationaal onder een vergrootglas te liggen na de dood van de 18-jarige Michael Brown. De ongewapende zwarte tiener werd vorig jaar augustus doodgeschoten door een blanke politieagent. Later bracht het Amerikaanse ministerie van Justitie een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat de politie jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Ook kregen ze vaker een boete dan blanken en werden ze vaker aangehouden.

Het is de bedoeling dat Anderson het vertrouwen van de inwoners in de politie terugwint. ,,Ik geloof dat ik de juiste persoon ben voor deze baan. Er moet veel gebeuren, maar ik ben klaar om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan", zei Anderson woensdag. Anderson is 24 jaar agent geweest in Glendale in de staat Arizona. Hij is voor zes maanden overgeplaatst naar Ferguson, maar blijft daarna mogelijk aan als politiechef, meldden Amerikaanse media.

De burgemeester van Ferguson, James Knowles, noemde hem ,,extreem gekwalificeerd" en verwacht dat Anderson een frisse wind door het korps zal laten waaien. Hij noemde het een 'bonus' dat Anderson zwart is.

Anderson is de tweede Afro-Amerikaan die vanuit Glendale wordt ingevlogen om de boel in Ferguson op orde te krijgen. In juni werd Ed Beasley benoemd tot nieuwe stadsmanager. Hij volgde John Shaw op, die ook eerder dit jaar opstapte vanwege de ophef rondom het politiegeweld. Shaw werd verantwoordelijk gehouden voor de gang van zaken in de stad, en daarmee ook voor het handelen en het gedrag van de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen