BUI8 jan '15 14:55Aangepast op 8 jan '15 20:26

Oproep tot mars: sta op tegen barbaarsheid

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Parijs maakt zich op voor een mars door de stad op zondag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

EPA
EPA

Donderdagavond werd een pamflet verspreid, ondertekend door organisaties, politieke partijen, vakbonden en verenigingen die oproepen om deel te nemen aan de tocht. ,,Sta op tegen de barbaarsheid, verdedig de waarden van de republiek'', sluit de oproep af.

,,De terreuraanslag die gisteren (woensdag, red.) de redactie van Charlie Hebdo decimeerde en het leven van politieambtenaren kostte, is een niet te kwalificeren misdaad die de waarden van de vrijheid, gelijkheid en broederschap ondermijnt. Wij - verenigingen, vakbonden, politieke partijen - roepen alle burgers op tot een stille tocht voor de republiek op zondag 11 januari om 15.00 uur, vanaf de Place de la République tot de Place de la Nation'', staat er verder.

Eerder werd gemeld dat de tocht door de stad op zaterdag zou plaatsvinden, maar dat wordt zondag ,,zodat de veiligheid en de opkomst optimaal zijn'', aldus de organisatoren donderdag. Het vertrekpunt ligt vlak bij het kantoor waar het bloedbad plaatsvond.

Voor iedereen

PCF-leider Pierre Laurent zei dat de mars ,,openstaat voor iedere politieke partij in de republiek, de vakbonden, verenigingen en geloofsgemeenschappen''.

Het Front National van Marine Le Pen zal niet deelnemen aan de mars, liet de partijleidster donderdag weten. Volgens haar hebben de andere partijen haar partij buitengesloten bij een bijeenkomst over de mars. ,,Er is geen nationale eenheid meer; die is verdwenen door hun daad'', beschuldigde de leidster van de rechts-nationalistische partij de andere politici in Frankrijk.

Eerder zei ze wel degelijk te willen meelopen in de mars: ,,Ik wacht tot mijn telefoon gaat en de premier mij uitnodigt om een partij die bij de laatste verkiezingen 25 procent van de stemmen haalde, te vertegenwoordigen bij een manifestatie van nationale eenheid'', zei ze eerder donderdagmiddag. Daarmee verwees ze naar de zege van haar partij bij de laatste Europese verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen