BUI7 jan '15 16:29

Hoofdredacteur was laconiek over kans aanslag

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Stéphane Charbonnier, de woensdag vermoorde hoofdredacteur van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo, was geen bange man.

EPA
EPA

,,Ik heb meer kans op een fietsongeluk dan dat ik de nieuwe Mohammed Merah tegen het lijf loop", zei hij in 2013 in een interview met de Volkskrant. Merah was een terrorist die in 2012 in Toulouse zeven mensen doodde.

Charbonnier was niet alleen hoofdredacteur, maar ook tekenaar. Dat deed hij onder de naam Charb.

Hij werd op 21 augustus 1967 geboren in Conflans-Sainte-Honorine vlakbij Parijs. De journalist werkte bij verschillende Franse kranten, zoals het socialistische L'Humanité. Ook steunde Charbonnier openlijk de Franse communistische partij PCF. In 2009 kwam hij bij het weekblad Charlie Hebdo.

Maling

Charb had aan alles en iedereen maling. Heilige huisjes bestonden voor hem niet. En als ze al bestaan, zijn ze om tegenaan te schoppen. Vooral de fanatieke islam moest het ontgelden. Dat zet kwaad bloed bij de Franse moslimgemeenschap. ,,Dat ze mij verachten, is normaal. Maar ze zouden ook hun eigen radicale minderheid moeten verachten'', zei Charb in 2013.

Charbonnier wilde zijn lezers laten lachen. In 2012 plaatste hij een serie cartoons met de profeet Mohammed in de hoofdrol. Het leidde tot bedreigingen. In een interview reageerde Charb met: ,,Aan een spotprent of een film is nog nooit iemand doodgegaan. Daarbij: ik maak een blad in Frankrijk, niet in Tunesië, Libië of Pakistan. Het enige waar ik rekening mee te houden heb, is de Franse wet."

Sinds er in 2011 brand werd gesticht, stonden de redactieburelen in de 20ste arrondissement in Parijs onder politiebewaking. De twee agenten die er woensdag de wacht hielden, hebben het niet overleefd. Behalve de hoofdredacteur lieten nog drie tekenaars van Charlie Hebdo het leven: Cabu, Tignous en Georges Wolinski.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen