BUI23 apr '15 21:38

Oud-chef CIA krijgt twee jaar voorwaardelijk

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - David Petraeus hoeft niet de cel in, maar de voormalige chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA kreeg donderdag wel twee jaar voorwaardelijk.

EPA
EPA

Hij gaf geheime informatie aan een vrouw die een biografie over hem schreef, maar met wie hij ook een affaire had. Dat meldden Amerikaanse media.

Petraeus trad in 2012 af, toen duidelijk werd dat hij er een maîtresse op nahield. Daarna werden geheime stukken gevonden bij die vrouw, Paula Broadwell. Dat wordt in de Verenigde Staten gezien als een zware misdaad. Petraeus gaf toe dat hij geheime informatie had prijsgegeven en verontschuldigde zich voor ,,de pijn die zijn acties anderen hebben berokkend''.

Naast zijn voorwaardelijke straf krijgt de oud-generaal een boete van 100.000 dollar. Petraeus, die een Friese achtergrond heeft, werkte zich binnen het Amerikaanse leger op tot de top. Hij leidde de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan, toen die daar binnen waren gevallen na de aanslagen van 11 september 2001.

Wat Petraeus erg wordt aangerekend, is dat hij de geheime stukken bewaarde in een niet-afgesloten lade in zijn bureau. Bovendien loog hij tegen de FBI, toen hij ontkende dat hij geheime informatie had gegeven aan Broadwell. Het boek dat zij schreef over Petraeus was evenwel al uitgebracht toen de affaire aan het licht kwam en duidelijk werd dat er gevoelige informatie was gelekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen