BUI3 okt '15 16:55Aangepast op 3 okt '15 19:16

Excuses coalitie voor bombarderen ziekenhuis

Auteur: ANP Nieuws

KUNDUZ (ANP) - De Amerikaanse generaal John F.

EPA
EPA

Campbell heeft zaterdag de Afghaanse president Ashraf Ghani gebeld om excuses te maken voor het per ongeluk bombarderen van een ziekenhuis in de provincie Kunduz. Dat meldde een woordvoerder van de president zaterdag. De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde zaterdag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, met zeker negentien doden tot gevolg.

Volgens AzG zijn twaalf van de zestien doden medewerkers van de hulporganisatie. Daarnaast vonden vier oudere patiënten en drie kinderen de dood. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal lopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen nog worden vermist.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder op zaterdag weten dat extremisten van de Taliban in het ziekenhuis zaten. Die zijn volgens het ministerie allemaal gedood, maar AzG rept daar met geen woord over. De Taliban ontkennen dat er strijders van hen in het ziekenhuis waren.

Tragisch

De Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld. ,,Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. ,,Internationale en Afghaanse militairen hebben de verplichting om burgers te respecteren en te beveiligen in iedere situatie. Medische faciliteiten en medisch personeel verdienen helemaal goede beveiliging.''

De VN eisen dat er een transparant onderzoek komt naar de aanval. ,,Deze schokkende gebeurtenis moet onmiddellijk, grondig en onafhankelijk worden onderzocht. De resultaten daarvan moeten openbaar worden gemaakt'', aldus prins Hussein. ,,Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad.''

De Amerikanen hebben zelf al een onderzoek ingesteld. Minister van Defensie Ash Carter zei dat Amerikaanse en Afghaanse troepen de laatste dagen hebben gevochten tegen Talibanstrijders in het gebied rond het ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen