BUI15 mrt '15 11:12

'Alles verwoest rond hoofdstad Vanuatu'

Auteur: ANP Nieuws

PORT VILA (ANP) - Rond Port Vila, de hoofdstad van de eilandengroep Vanuatu, is ,,alles verwoest''.

EPA
EPA

Dat zegt Alice Clements van VN-kinderfonds Unicef zondag na een reis door de omgeving van de hoofdstad. Zij zag onder meer een ,,solide'' brug waarvan de toegangsweg vrijwel geheel was verdwenen, ingestorte huizen en overal omgewaaide bomen. Ook zijn er overstromingen.

Het land van 65 eilanden in de Grote Oceaan werd vrijdag getroffen door de cycloon Pam die met een snelheid van soms 300 kilometer per uur over het gebied raasde. Volgens de president van het land zijn de meeste inwoners dakloos, omdat hele dorpen zijn weggevaagd. Een inwoner van het land zegt op het videoblog dat Clements bijhoudt, dat de bewoners hun woning hadden versterkt om tegen de cycloon bestand te zijn, maar dat niets hielp. Niet alleen zijn de woningen ingestort, maar er is ook een gebrek aan schoon water.

De luchthaven van Port Vila is volgens het Rode Kruis door overstromingen en omgevallen bomen nog niet te gebruiken, zodat er geen humanitaire hulp vanuit de lucht kan worden aangevoerd. Volgens de hulporganisatie is er niet alleen dringend behoefte aan schoon water en bouwmateriaal, maar ook aan voedsel en middelen om eerste hulp te verlenen. Het Rode Kruis op Efate, het eiland waarop de hoofdstad ligt, heeft tweehonderd vrijwilligers die de opvangcentra in Port Vila bezoeken en de autoriteiten helpen met de registratie van gevluchte bewoners en de verdeling van hulpgoederen in alle getroffen gebieden.

Een woordvoerder van het Australische Rode Kruis zei dat een vliegtuig met hulpverleners is geland op het zuidelijke eiland Tanna. Ook daar zijn de gevolgen van de cycloon rampzalig. Op het eiland zijn zeker twee van de ongeveer 29.000 bewoners omgekomen. Het officiële dodental ligt nog steeds op acht, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt vrijwel zeker veel hoger, omdat over de meeste getroffen gebieden nog geen cijfers bekend zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen