BUI7 jan '15 14:28Aangepast op 7 jan '15 18:05

Aanslag Parijs goed voorbereid

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo lijkt uitstekend te zijn voorbereid en gepleegd door zeer goed getrainde strijders.

AFP
AFP

Dat concluderen verscheidene Franse media op de dag dat terroristen systematisch een deel van de redactie van een extreemlinks, fel antireligieus en tegendraads weekblad, Charlie Hebdo, uitmoordden en twee agenten doodschoten.

De daders waren geen wilde aanvallers die in het rond schoten, maar mensen die met militaire discipline te werk gingen en zeer goed met hun vuurwapens konden omgaan. Ze pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering, waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant Le Parisien.

De daders riepen leuzen die van jihadisten kunnen zijn, zoals de mededeling dat ze de profeet kwamen wreken, maar ze spraken volgens een getuige, Charlie Hebdo-tekenaar Corinne Rey, perfect Frans. Over de vraag of het jihadisten waren, maant de Franse terrorismekenner Jean-Charles Brisard tot voorzichtigheid.

,,Dit is in ieder geval een daad van oorlog, een terroristische aanslag en beslist de belangrijkste aanslag in meer dan dertig jaar tijd. De aanslagen in de jaren tachtig en negentig waren in Frankrijk niet zo bloedig. Dit waren mensen met duidelijk het doel te doden en ze waren erg zwaar bewapend. Ze konden beheerst met die wapens omgaan. Dit is iets heel nieuws'', aldus Brisard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen