BUI10 jan '15 18:09

Gijzelaar Dammartin doet zijn verhaal

Auteur: ANP Nieuws

DAMMARTIN-EN-GOËLE/PARIJS (ANP) - Een uur lang verkeerde Michael Catalano vrijdagochtend in het gezelschap van de twee meest gezochte broers van Frankrijk, toen lieten ze hem gaan.

ANP
ANP

De gijzelaar doet zaterdag zijn verhaal in Le Figaro over zijn ,,surrealistische'' ontmoeting met Chérif en Saïd Kouachi.

Vrijdagochtend even voor 08.00 uur; Catalano hoort de deurbel van het CTD-gebouw in Dammartin-en-Goële gaan. ,,Ik ben niet bezorgd want ik verwachtte een leverancier.'' Dan hoort hij zijn chef praten met twee mannen. ,,Daar zag ik ze met een kalasjnikov en een raketwerper. Onmiddellijk zei ik tegen Lilian 'wegduiken'.'' Lilian is de jonge 26-jarige ontwerper van drukkerij CTD die urenlang in het gebouw vastzat.

De broers Kouachi lopen de trap op en Catalano besluit om ze tegemoet te lopen. ,,Ik had een onwerkelijke tijd. Ik bood hun koffie aan in mijn kantoor en we praatten.'' De twee mannen maken een vastberaden indruk, maar geen gewelddadige. ,,Op geen enkel moment waren ze agressief'', aldus de ex-gijzelaar. Ze adviseerden hem zelfs de politie te bellen en te zeggen dat ze in het gebouw zaten.

Vrijlating

Na een schotenwisseling tussen agenten en de broer verbindt Catalano Saïd. Hij raakte gewond in de nek. ,,Ik heb voor hem een bandage gemaakt.''

Wanneer een leverancier aanbelt, vraagt Catalano de broers naar eigen zeggen om de man te laten gaan. Ze doen het zonder meer. Op geen enkel moment hebben Chérif en Saïd Kaouchi Catalano beschouwd als gijzelaar, blikt de CTD-werknemer terug. ,,Ze vertelden me: 'maak je geen zorgen, we zullen je laten gaan.''' Na drie keer om vrijlating te hebben gevraagd, laten ze hem gaan met het advies voorzichtig naar buiten te gaan wegens alle gendarmes.

's Middags rond 17.00 uur maakt de politie een einde aan de gijzeling. De broers die ervan worden verdacht woensdag de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo te hebben gepleegd, worden doodgeschoten. Ook gijzelaar Lilian komt ongedeerd vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen