BUI30 sep '15 10:07Aangepast op 30 sep '15 10:39

Rusland zet luchtmacht in boven Syrië

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Rusland gaat de luchtmacht inzetten boven Syrië in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

EPA
EPA

De Russische Federatieraad gaf president Vladimir Poetin daar woensdag formeel toestemming voor. Moskou zou geen plannen hebben om grondtroepen in te zetten.

Volgens de Russische senator Sergej Ivanov komt Rusland in actie na een verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad. Moskou steunt het regime al economisch en met militair materieel en die steun is de afgelopen tijd verstevigd.

De Russische president moet de Federatieraad, het Russische Hogerhuis, formeel om toestemming vragen als hij het leger in het buitenland wil inzetten. De laatste keer dat hij die kreeg, namen Russische troepen de Krim in. De senatoren stemden unaniem voor toestemming.

Druk

Poetin stond onder internationale druk om actie te ondernemen in Syrië. Frankrijk haalde dinsdag nog hard uit naar Rusland. Moskou heeft wel woorden, maar geen daden in zijn strijd tegen IS, aldus minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. ,,Als Rusland tegen de terroristen is, is het niet abnormaal om ze aan te vallen'', zei Fabius.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zal informatie over de luchtaanvallen op doelen in Syrië worden gedeeld met de Verenigde Staten. Berichten in Russische media dat Russische straaljagers al actief zijn in het Syrische luchtruim zijn door het Kremlin ontkend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen