BUI20 apr '15 10:16

Oud-SS'er (93) berecht voor hulp bij moorden

Auteur: ANP Nieuws

LÜNEBURG (ANP) - De 93-jarige oud-SS'er Oskar Gröning staat vanaf dinsdag terecht voor hulp bij de moord op minstens 300.000 Hongaarse Joden in het concentratiekamp Auschwitz.De rechtbank in de Noord-Duitse plaats Lüneburg heeft tot eind juli 27 zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.

ANP
ANP

De rechtbank in de Noord-Duitse plaats Lüneburg heeft tot eind juli 27 zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken. Het kan een van de laatste grote Auschwitz-processen in de geschiedenis worden. Volgens zijn advocaat zal Gröning, door journalisten de 'boekhouder van Auschwitz' genoemd, zelf op de aanklacht reageren.

Justitie verwijt Gröning dat hij op de perron van Auschwitz bagage van Joden en andere gevangenen heeft opgeruimd. Hij telde het geld en stuurde het naar de SS-centrale in Berlijn. Gröning kan voor de rechter worden gebracht, omdat de Duitse justitie sinds 2011 niet meer eist dat verdachten direct bij de moorden in de nazikampen betrokken moeten zijn geweest. Het is voldoende dat zij ertoe hebben bijgedragen dat het moorden kon doorgaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen