BUI25 mei '15 07:24

Suriname kiest volksvertegenwoordiging

Auteur: ANP Nieuws

PARAMARIBO (ANP) - Suriname gaat maandag naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen.

Rond de 350.000 Surinamers hebben een oproep gekregen om hun stem uit te brengen op een kandidaat voor De Nationale Assemblee (DNA) en voor een vertegenwoordiger in de ressortraad, een soort gemeenteraad.

Het is vervolgens aan de 51 nieuw gekozen parlementariërs om te bepalen wie de volgende president van Suriname wordt. Als zij er niet uit komen omdat er geen tweederdemeerderheid is, dan krijgt de Verenigde Volksvergadering het woord. Deze bestaat uit 933 leden, de ressort- en districtsraadsleden en de 51 DNA-leden.

De strijd om de meerderheid zal volgens de laatste peilingen gaan tussen de Nationaal Democratische Partij van de zittende president Desi Bouterse en V7, een samenwerkingsverband van zes oppositiepartijen met Chandripersad Santokhi als leider. Partijen die volgens de peilingen ook zetels zullen halen zijn de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van Ronnie Brunswijk en de politieke partij DOE onder leiding van Carl Breeveld. Er doen elf partijen en combinaties van partijen mee.

De stembussen gaan maandagmorgen om 7.00 uur uur open, (12 uur Nederlandse tijd) en sluiten om 19.00 uur. Vrij snel daarna zullen de eerste resultaten bekend zijn. Het tellen van de stemmen gebeurt handmatig. Er zijn rond de zestig internationale waarnemers naar Suriname gekomen om te kijken of de stembusgang eerlijk verloopt. Vijf van hen zijn daar namens de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen