BUI9 mei '15 17:01Aangepast op 9 mei '15 20:18

Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon | Bekijk de kaart

Auteur: BNR Webredactie

In de Filipijnen zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege een tyfoon die de noordoostkust nadert. op bovenstaande kaart van Esri zie je in welke richting de tyfoon zich beweegt.

De wervelstorm was zaterdagavond (lokale tijd) op ongeveer 210 kilometer van de provincie Catanduanes en komt waarschijnlijk zondagochtend vroeg aan land.

Tyfoon Noul heeft tot nu toe rukwinden van 160 kilometer per uur bereikt. De winden kunnen op den duur zelfs snelheden van 195 kilometer per uur bereiken. Zodra de wervelstorm over de Filipijnen raast, gaat dat waarschijnlijk gepaard met hevige regenbuien die modderstromen en aardverschuivingen kunnen veroorzaken. ,,Het gevaar is dat dat huizen kan wegvagen", waarschuwde Esperanza Cayanan, hoofd van een Filipijns weerbureau, zaterdag, aldus al-Jazeera.

Autoriteiten vrezen vooral voor dorpen rond de vulkaan Mount Bulusan. Die barstte eerder deze week twee keer uit waardoor de kans op modderstromen met vulkanisch materiaal als lava, steen en as groot is. Meer dan 11.000 mensen zijn naar tijdelijke opvangcentra gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen