BUI29 mei '15 05:31

Toename in aantal vrouwen met longkanker

Auteur: ANP Nieuws

HEIDELBERG (ANP/DPA) - Duitse onderzoekers zijn bezorgd over de toename van het aantal vrouwen met longkanker.

ANP
ANP

In ontwikkelde landen sterven meer vrouwen aan longkanker dan aan borsttumoren. Dat komt vooral door roken. ,,De nicotineconsumptie bij mannen neemt langzaam af, maar bij vrouwen juist toe'', zei chefarts Michael Thomas van de Thoraxkliniek Heidelberg, die gespecialiseerd is in longaandoeningen.

Volgens het Duitse Kankeronderzoekscentrum DKFZ wordt de ziekte vooral geconstateerd bij vrouwen die tussen 1953 en 1960 zijn geboren. In die periode werd er nog veel gerookt en minder gelet op de gevaren van roken. De helft van de vrouwen met kankergerelateerde ziektes heeft zelf regelmatig gerookt, aldus het onderzoekscentrum.

In 2012 stierven er in ontwikkelde landen 210.000 vrouwen aan longkanker. Datzelfde jaar gingen er 198.000 vrouwen dood door borstkanker, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoekers. Volgens wetenschappers hebben vrouwen een minder goed doorzettingsvermogen als het gaat om stoppen met roken.

Zondag is de 'World No Tobacco Day' van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Op die dag worden mensen aangemoedigd 24 uur geen sigaret aan te raken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen