BUI17 feb '15 04:27Aangepast op 17 feb '15 06:00

Politie onderschept tonnen nepvoedsel

Auteur: ANP Nieuws

De Europese politieorganisatie Europol heeft in 47 landen duizenden tonnen nep- en illegaal eten en drinken in beslag genomen.

Bij de grootschalige actie van de politieorganisatie in december en januari waren ook Nederlandse veiligheidsdiensten betrokken. Het is de grootste vondst van illegale voeding tot nu toe, berichtte Europol dinsdag.

De politie kwam in Italië 31 ton aan zeevruchten op het spoor die als vers werden verkocht. Ze waren echter ingevroren en daarna gedoopt in chemicaliën om ze vers te laten lijken. In Egypte werd 25 ton aan nepboter gevonden en een fabriek ontdekt die nepthee produceerde.

Vooral illegale stokerijen voor alcoholische dranken werden ontmanteld. In het Verenigd Koninkrijk werd een inval gedaan bij een fabriek die wodka produceerde en flessen met etiket van een merknaam gebruikte. In de drank werd onder meer antivriesmiddel aangetroffen en speciale goedjes die de chemische kleur, geur en smaak moesten verhullen.

Volgens Europol zijn de illegale producten gevaarlijk voor de gezondheid. Criminelen houden zich bezig met de louche voedselpraktijken, omdat ze er veel geld aan kunnen verdienen. Producten die over de datum zijn kunnen goedkoop worden ingekocht en worden verkocht met een nieuwe houdbaarheidsdatum.

De politieorganisatie richtte zich ook op luchthavens, grensovergangen en restaurants. Op de luchthaven Charles de Gaulle in Frankrijk werd bijvoorbeeld 4000 kilo aardbeien gevonden die niet in orde waren. In de havens van Antwerpen en Zeebrugge werden voedingssupplementen gevonden die waren gemaakt uit Chinese medicijnen. In de goederen zat vooral veel kwik.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen