BUI10 okt '15 01:25

Vluchtelingen maken voor een dag Deense krant

Auteur: ANP Nieuws

KOPENHAGEN (ANP) - Van het Deense dagblad Dagbladet Information is vrijdag een speciale editie uitgekomen.

Archieffoto. EPA
Archieffoto. EPA

De krant werd gemaakt door vluchtelingen. ,,We praten allemaal over vluchtelingen, maar vandaag zijn het de vluchtelingen die tegen ons praten", schreef hoofdredacteur Christian Jensen in het hoofdredactioneel commentaar.

Twaalf journalisten uit onder meer Syrië en Somalië hadden een dag lang de leiding over het dagblad, dat verscheen in een themanummer over de vluchtelingencrisis in Europa. Een aantal van de journalisten woont al jaren in Denemarken, maar een deel is nieuw in het land, schrijft de BBC. De vrijdageditie opende met een verhaal over hoe vrouwen die achterblijven zich redden als hun man naar Europa vlucht.

Lezers reageerden enthousiast op het initiatief en waren teleurgesteld dat ze geen papieren versie van de krant hadden weten te bemachtigen. De meeste kranten waren binnen no-time uitverkocht. Dagbladet Information is een kleine krant met een oplage van 20.000.

Het is voor vluchtelingen steeds lastiger zich te vestigen in Denemarken. De centrumrechtse regering in het Scandinavische land treedt hard op om de stroom vluchtelingen te beperken. Sinds het nieuwe parlement in juni werd geïnstalleerd zijn bijvoorbeeld de subsidies voor nieuwe asielzoekers aangepakt en is het recht op een verblijfsvergunning beperkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen