BUI23 apr '15 17:12

Gijzelaars dood door antiterreuractie VS

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Bij een antiterreuractie door het Amerikaanse leger blijken in januari per ongeluk twee westerse gijzelaars te zijn gedood.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag laten weten.

De actie was bij de grens tussen Afghanistan en Pakistan. De dode gijzelaars zijn een Amerikaan en een Italiaan. Ze waren ontvoerd door strijders van al-Qaeda en werden vastgehouden in een kamp dat door de VS werd aangevallen. Het Amerikaanse leger wist niet dat de gijzelaars daar werden vastgehouden, aldus het Witte Huis donderdag.

Hoe de aanval in zijn werk ging, is niet bekendgemaakt. The Wall Street Journal berichtte donderdag dat het om een aanval met een of meer onbemande vliegtuigjes (drones) ging. Het zou voor het eerst zijn dat door een dergelijke aanval ook gijzelaars worden getroffen.

Spijt

De Amerikaanse regering heeft haar spijt betuigd voor de dood van de Amerikaan Warren Weinstein en de Italiaan Giovanni Lo Porto. Ze werden respectievelijk sinds 2011 en 2012 door de terreurbeweging vastgehouden. Weinstein werkte voor een Amerikaans adviesbedrijf, toen hij in de Pakistaanse stad Lahore werd ontvoerd. President Barack Obama zei donderdag dat hij contact met de familie heeft gehad.

Van Lo Porto (39) is sinds 19 januari 2012 niets meer vernomen. Hij verdween toen in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa. Hij werkte voor de Duitse hulporganisatie Wult Hunger Life in die provincie.

Door de actie van het Amerikaanse leger kwam ook een Amerikaanse leider van al-Qaeda om het leven, Ahmed Farouq. Door een andere actie werd een andere Amerikaan, Adam Gahahn, uitgeschakeld die zich bij al-Qaeda had aangesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen