BUI9 jan '15 15:04Aangepast op 9 jan '15 15:27

'Daders kennen elkaar uit terreurgroep'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Amedy Coulibaly en Chérif Kouachi kennen elkaar uit een terreurgroep.

EPA
EPA

Ze waren beiden discipelen van Djamel Beghal, die veroordeeld is voor terrorisme. Dat meldden Franse media vrijdag.

Coulibaly wordt gezocht voor de moord op een agente donderdag en de gijzeling op vrijdag in een joodse winkel in Parijs. Cheríf Kouachi is een van de twee broers op wie wordt gejaagd in verband met de aanslag van woensdag op Charlie Hebdo.

Zowel Coulibaly als Kouachi ging regelmatig op bezoek bij Beghal in de plaats Murat in de regio Cantal. Beghal had toen huisarrest, omdat hij tweemaal eerder betrokken was bij een terroristisch complot. Hij zou betrokken zijn bij een plan om de Amerikaanse ambassade in Parijs aan te vallen in 2001. In 2005 werd hij veroordeeld, omdat hij een crimineel terroristisch netwerk had opgezet. In 2009 kwam hij vrij, maar hij kreeg wel huisarrest.

Bevrijden

Op 18 mei 2010 werd Beghal opnieuw opgepakt, omdat hij van plan was geweest om de tot levenslang veroordeelde terrorist Smain Ait Ali Belkacem, een Algerijn, uit de gevangenis te bevrijden. Daarbij zouden ook Chérif Kouachi en zijn broer Saïd bij betrokken zijn geweest. De beide broers werden niet veroordeeld, het plan werd nooit ten uitvoer gebracht.

Coulibaly werd wel veroordeeld en kwam in het voorjaar van 2014 vrij. Voor zijn arrestatie had hij een relatie met Hayat Boumeddiene, de vrouw die eveneens wordt gezocht in verband met de schietpartij waarbij de agente werd gedood. Ze was ook samen met hem toen Coulibaly vaak op bezoek ging bij Beghal. Het stel zette de relatie voort, toen Coulibaly weer vrij kwam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen