BUI8 mei '15 03:21

Nachtwolven zonder vlaggen in Duitsland

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Leden van de Russische motorclub Nachtwolven zijn aangekomen in Duitsland, maar zonder de patriottische en Russische vlaggen die ze bij zich droegen.

ANP
ANP

De Duitse politie heeft omwille van de verkeersveiligheid de motorrijders opgedragen de vlaggen op te bergen. Leden van de club hebben in de Duitse stad Torgau bloemen gelegd bij een oorlogsmonument.

Volgens Russische media is een aantal motorrijders donderdag kort opgehouden bij de Duitse grens. De Nachtwolven rijden in groepjes via diverse routes van Moskou naar Berlijn, om de overwinning van het Rode Leger op nazi-Duitsland te herdenken.

Duitsland had de visa van enkele rijders om veiligheidsredenen ingetrokken, maar een rechter in Berlijn bepaalde woensdag dat die intrekking onwettig was. De politie in Duitsland had de visa ingetrokken, omdat de motorrijders een bedreiging voor de veiligheid zouden vormen. Daar is volgens de rechter onvoldoende bewijs voor.

De motorrijders willen zaterdag aankomen in Berlijn. Die dag 70 jaar geleden was de Duitse militaire overgave en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De tocht van de bikers is omstreden. Een aantal westerse leiden ziet de tocht als een provocatie en als waarschuwing voor Russische agressie. De club heeft een nationalistisch karakter en wordt ervan verdacht strijders te ronselen voor het conflict in Oost-Oekraïne. Ook reden clubleden met veel vertoon op het schiereiland de Krim kort nadat Rusland dat gebied had geannexeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen