BUI4 mei '15 19:13

Italiaans parlement aanvaardt nieuwe kieswet

Auteur: ANP Nieuws

ROME (ANP) - De Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, heeft maandag definitief ingestemd met een nieuwe kieswet die het Zuid-Europese land beter regeerbaar moet maken.

Matteo Renzi. EPA
Matteo Renzi. EPA

Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het stelsel van evenredige vertegenwoordiging blijft gehandhaafd, maar de partij of combinatie van partijen die bij verkiezingen 40 procent van de stemmen behaalt, krijgt automatisch een meerderheid van 340 van de 630 zetels in de Kamer.

In een geheime stemming stemden 334 Kamerleden voor de wet en 61 tegen. Oppositiepartijen verlieten de zaal voordat het voorstel in stemming werd gebracht. De tegenstanders noemen de wet ondemocratisch, maar de centrum-linkse premier Matteo Renzi ziet hem als een essentieel onderdeel van het hervormingsbeleid van zijn regering.

Als geen van de partijen of partijcombinaties 40 procent haalt, komt er een tweede ronde van de verkiezingen. Daaraan nemen de twee populairste partijen of combinaties deel. De winnaar krijgt dan alsnog 340 zetels in de Kamer. Verder geldt een kiesdrempel van 3 procent tegen 2 procent nu.

De Senaat stemde in januari al in met het wetsvoorstel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen