BUI9 mei '15 10:38

Parade Moskou begint met minuut stilte

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP/DPA) - De grootste militaire parade in Moskou ooit ter ere van de overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog begon zaterdag met een minuut stilte.

EPA
EPA

Daarna ging de schier eindeloze parade op het Rode Plein in de Russische hoofdstad van start. Strak in het gelid marcheerden rijen militairen over het plein.

Het is zeventig jaar geleden dat de nazi's werden verslagen en dat wordt in Rusland groots gevierd. Aan de parade deden circa 16.000 militairen mee en er werden nieuwe tanks en panservoertuigen getoond. President Vladimir Poetin nam de parade af en werd daarbij terzijde gestaan door veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking van de overwinning is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland en gaat altijd gepaard met veel militair vertoon.

Ondanks de openbare bejubeling van de Russische strijdkrachten sprak Poetin ook over de rol van anderen in de Tweede Wereldoorlog. ,,We herinneren ons de bijdrage van onze medestrijders: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere staten.'' Tegen de aanwezige veteranen zei hij: ,,Jullie zijn onze echte helden''.

Boycot

Veel westerse politici boycotten dit jaar de overwinningsparade wegens de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. De Chinese leider Xi Jinping wa er wel bij; hij zat naast Poetin tijdens de parade.

Ook langs de wegen naar het plein, waar de parade eveneens langs komt, stonden veel mensen te kijken. Achter de dranghekken stonden rijen met belangstellenden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen