BUI25 mei '15 16:56

Moord vergroot spanningen in Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

LOEHANSK (ANP) - De moord zaterdag op een commandant van de pro-Russische separatisten heeft de spanningen tussen de regering in Kiev en de rebellen in het oosten van Oekraïne vergroot.

EPA
EPA

De separatisten zeggen dat Aleksei Mozgovoj in de buurt van de stad Loehansk vermoedelijk door leden van een speciale legereenheid is gedood. De regering wijst dat verwijt van de hand. De separatistenleider zou het slachtoffer van een conflict tussen rebellen zijn geworden.

Een leider van de separatisten zei dat de moord alleen de regering in Kiev goed uitkomt, omdat zij een nieuwe aanval in de Donbas, het gebied rond de steden Loehansk en Donetsk, voorbereidt. Mozgovoj (40), die slachtoffer werd van een aanslag op zijn auto, was leider van het zogenoemde Prizrak (Spook)-bataljon, dat actief is in de regio Altsjevsk, bij Loehansk. Hij zou de dood hebben gevonden op dezelfde plaats waar hij twee maanden geleden nog een aanslag overleefde. Mozgovoj was voorstander van onafhankelijkheid van het oosten van Oekraïne.

Op Facebook eist een groep die zich Ten (Schaduw) noemt, de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Het is onduidelijk of dat een van de groepen vrijwilligers is die aan de zijde van het Oekraïense leger de rebellen in de Donbas bestrijden. Weliswaar sloten de regering en de rebellen in februari in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een wapenstilstand, maar dat wordt voortdurend geschonden. De militaire leiding in Kiev meldde maandag dat er de afgelopen 24 uur in Oost-Oekraïne één militair is gedood en dat er verscheidene gewond zijn geraakt. De opstandelingen meldden aan hun kant ook één dode.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen