BUI26 jul '15 09:38Aangepast op 26 jul '15 16:54

'Wapenstilstand Jemen weer geschonden'

Auteur: ANP Nieuws

SANAA (ANP) - Al voor de wapenstilstand in Jemen zaterdagavond in zou gaan, is het alweer tot geweld gekomen.

EPA
EPA

Oorlogsvliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd vlakbij de hoofdstad Sanaa, meldden bewoners.

Bij de bombardementen kwamen ongeveer 141 mensen om het leven. Ook raakten tweehonderd mensen gewond.

Dit gebeurde zaterdagavond enkele uren voor de strijdende partijen de wapens neer zouden leggen. Onder de doelwitten was volgens bewoners ook een militaire basis in de stad, die door Houthi-rebellen is ingenomen.

Noodhulp

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en Houthi-rebellen hadden de wapenstilstand (die vijf dagen zou duren) afgekondigd, zodat burgers in Jemen noodhulp en voedsel konden krijgen. Ongeveer 13 miljoen mensen hebben dringend eten nodig.

Eerder werden al pogingen ondernomen om een staakt-het-vuren te bereiken, maar die mislukten. Twee weken geleden werd na bemiddeling van de Verenigde Naties nog een bestand overeengekomen voor een week. Na een paar uur werd echter alweer geschoten.

Machtsstrijd

In Jemen is al maanden een machtsstrijd gaande tussen het regeringsleger en de Houthi's. De rebellen hebben grote delen van het land in handen en de president Abd-Rabbu Mansour Hadi is verdreven. Saudi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi's.

Een hoge commandant van die Houthi-strijders zou gevangen zijn genomen door de zogeheten zuidelijke separatistische krachten, die gelieerd zijn aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Dat maakte althans de 'zuidelijke verzetsbeweging' bekend via haar Twitteraccount. Abdul-Khaliq is een van de vele Jemenieten die op de zwarte lijst staan van de VN-Veiligheidsraad wegens het bedreigen van de vrede in het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen