BUI5 mei '15 12:55

Le Pen schaamt zich voor Le Pen

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Met een venijnige persoonlijke aanval op zijn dochter Marine heeft Jean-Marie Le Pen dinsdag zijn kansen om zich te handhaven binnen het Front National (FN), nog iets kleiner gemaakt dan ze al waren.

EPA
EPA

De extreem rechtse Franse politicus (86) klaagde tegenover radiozender Europe 1 dat zijn dochter hem ,,op een absoluut schandalige wijze behandelt''. ,,Ik schaam mij dat ze mijn naam draagt'', aldus Le Pen senior, die het zou toejuichen als zijn dochter zou trouwen, zodat ze een andere achternaam kan aannemen.

Het bestuur van de partij besloot maandag het lidmaatschap van de oprichter op te schorten. Hij was op het matje geroepen om zich te verantwoorden voor zijn antisemitische en racistische uitlatingen. Hoewel ook dochter Le Pen verklaard tegenstander van immigratie is en een nationalistische agenda heeft, probeert zij de partij te ontdoen van extreme elementen en acceptabel te maken voor een breder publiek. Haar vader gooit echter telkens roet in het eten, bijvoorbeeld door de gaskamers van de nazi's af te doen als ,,een detail'' en het op te nemen voor maarschalk Pétain, die tijdens de oorlog als leider van Vichy-Frankrijk nauw met de nazi's samenwerkte.

Over de positie van 'pa Le Pen' wordt binnen drie maanden verder gesproken op een algemene ledenvergadering. Hij stelt zich strijdlustig op: ,,Ik zal met alle middelen vechten om de rechtvaardigheid te herstellen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen