BUI25 jul '15 22:20

Obama komt op voor homo's in Afrika

Auteur: ANP Nieuws

NAIROBI (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft het zaterdag opgenomen voor de rechten van homoseksuelen in Afrika.

ANP
ANP

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zei hij dat het discrimineren van homo's hetzelfde is als racisme. ,,Als Afro-Amerikaan in de Verenigde Staten ben ik me er pijnlijk van bewust wat er gebeurt als mensen anders worden behandeld."

Obama is drie dagen op bezoek in Kenia, het geboorteland van zijn vader. In veel conservatieve Afrikaanse landen, waaronder Kenia, is homoseksualiteit nog verboden. De Amerikaanse president zei tegen zijn ambtsgenoot Uhuru Kenyatta dat het niet rechtvaardig is om mensen te straffen vanwege de persoon van wie ze houden. ,,Wanneer een regering de gewoonte heeft mensen anders te behandelen, dan kunnen dat soort gewoontes worden overgenomen", aldus Obama. ,,Dat is het moment waarop vrijheid wordt aangetast en er slechte dingen gebeuren."

Obama's toespraak werd live uitgezonden op televisie en werd door miljoenen Kenianen bekeken. Het is voor het eerst dat zo'n machtige buitenlandse leider als Obama Afrikanen direct heeft aangesproken op hun intolerantie jegens homo's terwijl hij op Afrikaans grondgebied is.

Kenyatta sprak Obama publiekelijk tegen. ,,Er zijn dingen waarvan we moeten erkennen dat we er niet hetzelfde over denken", zei de Keniaanse president, die stelde dat homorechten niet echt prioriteit hebben voor de meeste Kenianen. Zijn reactie werd met applaus beloond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen