BUI5 okt '15 09:20Aangepast op 5 okt '15 10:05

'Russisch gevechtsvliegtuig boven Turkije'

Auteur: ANP Nieuws

ANKARA (ANP) - Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft zaterdag het Turkse luchtruim ten noorden van de Syrische haven Latakia geschonden.

ANP
ANP

Het vliegtuig had een dorp aan de Turkse grens gebombardeerd, meldden Turks media maandag.

De Turkse regering heeft maandag bekendgemaakt dat er onmiddellijk F-16's op af zijn gestuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Ankara, Andrej Karlov, op het matje geroepen. Turkije heeft hem laten weten dat dit niet nog een keer mag gebeuren.

De minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioglu, heeft zijn Russische collega Sergej Lavrov gebeld om te protesteren. Hij belde ook zijn collega's in Londen, Parijs, Rome en Washington. Sinirlioglu neemt ook contact op met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Turkije is sinds 1952 lid van het drie jaar daarvoor opgerichte bondgenootschap.

Latakia

Rusland is afgelopen week begonnen met luchtaanvallen in Syrië om de uitgeputte troepen van de Syrische regering van president Bashar al-Assad te helpen. Onderdeel van deze campagne zijn aanvallen op rebellen in het noordwesten van Syrië, waar Rusland een basis heeft en de familie Assad vandaan komt. De belangrijkste stad in de regio is Latakia. Latakia is ook voor de Russen een belangrijke haven en militaire basis en ligt nog geen 40 kilometer van de Turkse grens.

De schending van het luchtruim was circa 45 kilometer ten noorden van Latakia. Volgens Turkse meldingen vloog het Russische toestel boven de provincie Hatay op een gegeven moment circa 8 kilometer van de Syrische grens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen