BUI23 aug '15 10:21Aangepast op 23 aug '15 19:49

Britten en Iran heropenen hun ambassades

Auteur: ANP Nieuws

TEHERAN (ANP) - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft in de Iraanse hoofdstad Teheran de Britse ambassade heropend.

De Britse ambassade in Teheran. EPA
De Britse ambassade in Teheran. EPA

Dat gebeurde bijna vier jaar nadat die de deuren moest sluiten toen demonstranten het gebouw bestormden. Gelijktijdig heropende Iran zondag zijn vertegenwoordiging in Londen.

Hammond is de eerste Britse minister van Buitenlandse Zaken die het land bezoekt sinds 2003. Het bezoek is een gevolg van de deal die Teheran weken geleden met zes wereldmachten bereikte over de inperking van zijn kernprogramma.

De Britse media spraken er zondagmiddag direct schande van dat de ambassade in Teheran nog niet helemaal was opgeknapt. Boven een portret van koningin Elizabeth is nog altijd graffiti te zien met de leuze 'Dood aan Engeland'. Volgens de autoriteiten moeten voor de verwijdering van de leuzen uit het Victoriaanse gebouw specialisten komen en was daar nog niet de gelegenheid voor. Ook gebroken spiegels zijn nog niet verwijderd.

Onlogische opstelling

Voor een heropening van de Amerikaanse ambassade in Teheran vindt Iran het nog te vroeg. Door de ,,onlogische opstelling'' van de VS tegenover Iran is de tijd nog niet rijp voor gesprekken over de terugkeer van de Amerikanen naar Teheran, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zondag.

De Amerikaanse ambassade werd in 1979 geplunderd door Iraanse studenten. Daarop volgde een 444 dagen durende gijzeling van het Amerikaanse ambassadepersoneel. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen beide landen nog niet voldoende hersteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen