BUI29 sep '15 10:47

Slechtziendheid 'bij de wortel aangepakt'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Britse wetenschappers hebben ,,een potentieel grote stap gezet'' in hun zoektocht naar een remedie voor slechtziendheid.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

Voor het eerst is een patiënt die lijdt aan de oogaandoening macula-degeneratie behandeld met stamcellen. Die zijn afkomstig van menselijke embryo's en kunnen veranderen in andere lichaamscellen.

Specialisten van oogziekenhuis Moorfields in Londen hebben vorige maand een zestigjarige patiënt geopereerd en hebben hoge verwachtingen. In de Britse pers vertelden ze dinsdag dat de operatie een succes was. ,,De reden dat we hier zo enthousiast over zijn, is dat we in staat waren een perfecte kopie van de laag cellen te laten groeien en die te transplanteren. We pakken de ziekte bij de wortels aan'', zei professor Lydon Da Cruz tegen The Telegraph. De onderzoekers denken begin december concrete resultaten te kunnen melden.

Negen andere patiënten doen mee aan de eerste ronde van klinische tests. Ze hebben allemaal de leeftijdsgebonden variant van macula-degeneratie. Mensen met die aandoening zien steeds minder scherp, doordat kegeltjes in de gele vlek achter het netvlies afsterven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen