BUI29 sep '15 22:48

Agent Baltimore in november voor rechter

Auteur: ANP Nieuws

BALTIMORE (ANP) - Zes agenten uit Baltimore moeten in de komende maanden voor de rechter komen.

EPA
EPA

Het proces tegen de eerste verdachte begint op 30 november, de vijf anderen worden begin volgend jaar berecht. Dat heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad dinsdag bepaald.

De zes staan terecht voor de dood van de 25-jarige arrestant Freddie Gray. Hij was half april opgepakt en geboeid achter in een politiebusje gestopt en weggereden. Hij lag op zijn buik en was niet vastgemaakt. Tijdens de rit vroeg Gray meerdere keren om hulp, maar de agenten reden door. Toen zij het politiebureau bereikten, ademde Gray niet meer en had hij een hartstilstand. Een week later stierf hij. Waarschijnlijk heeft hij zijn nek gebroken toen hij tegen de achterkant van het voertuig klapte. Ook liep hij een hoofdwond op door een bout.

De dood van Gray leidde tot hevige rellen in Baltimore. Amerikaanse agenten zijn de laatste jaren vaker van racisme beschuldigd. Het bekendste voorbeeld is Ferguson, een voorstad van St. Louis. Daar schoot een blanke agent vorig jaar een ongewapende zwarte tiener dood. De politieman werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen