BUI26 apr '15 02:20

Protest tegen politiegeweld loopt uit de hand

Auteur: ANP Nieuws

BALTIMORE (ANP) - Zeker tweeduizend mensen zijn zaterdag in het Amerikaanse Baltimore de straat op gegaan vanwege een zwarte man die vorige week na politiegeweld om het leven kwam.

EPA
EPA

Tijdens de protestmars leek het er rustig aan toe te gaan, maar op een gegeven moment keerden de betogers zich tegen de politie.

De 25-jarige Freddie Gray overleed zondag nadat hij om onbekende reden met geweld was opgepakt. Agenten zouden zijn strottenhoofd hebben verbrijzeld en drie botten in zijn nek hebben gebroken. De politie gaf vrijdag toe dat ze Gray niet op tijd hebben geholpen toen hij medische zorg nodig had, maar zei niks over hoe hij gewond was geraakt.

Tot nu toe werd er steeds vreedzaam gedemonstreerd tegen het geweld, maar betogers gingen zaterdag tekeer tegen zo'n vijftig agenten in Baltimore. Ze schopten tegen politieauto's, sloegen ruiten in en beukten tegen barricades. Verder blokkeerden ze wegen en gooiden ze spullen naar de politie.

Demonstranten riepen ook leuzen als "De revolutie is hier! Ik ga jullie vermoorden! Jullie allemaal - schuldig" en "De hele nacht, de hele dag: wij zullen vechten voor Freddie Gray". De agenten gingen echter niet in op de provocaties.

De politie in de Verenigde Staten ligt al een tijdje onder vuur vanwege geweld. Met enige regelmaat duiken verhalen op waarbij veelal zwarte mensen worden mishandeld of doodgeschoten door meestal blanke agenten. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten door een agent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen