BUI27 sep '15 19:01

Record opkomst in verkiezingen Catalonië

Auteur: ANP Nieuws

BARCELONA (ANP) - De opkomst bij de verkiezingen voor de regionale volksvertegenwoordiging in Catalonië slaat alle records volgens plaatselijke media.

EPA
EPA

Om 18.00 uur had zondag 63 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat is een hogere opkomst op het zelfde uur dan bij de Spaanse parlementsverkiezingen in 2012 (56 procent) en veel hoger dan bij de Catalaanse regionale verkiezingen in 2010 (53 procent).

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas heeft van deze stembusgang een referendum over onafhankelijkheid gemaakt. Hij wil de regio afscheiden van Spanje, maar een hoge opkomst lijkt geen goed nieuws voor Mas. Traditioneel gaan veel mensen uit de lagere inkomensklasse niet naar stembus in Catalonië. Het gaat daarbij vaak om mensen die uit andere delen van Spanje of nog verder weg naar Catalonië zijn gekomen om werk te vinden.

Naar schatting 1,6 miljoen stemgerechtigden is van buiten Catalonië. Het separatisme van Mas zal hen minder aanspreken dan de zorgen over de economie, hun baan, de pensioenen en het lidmaatschap van Europese Unie en de eurozone.

Podemos

De relatief nieuwe links-radicale protestpartij Podemos heeft de arbeidersklasse opgeroepen nu wel te gaan stemmen. Podemos hoopt dat die kiezers de centrumrechtse nationalist Mas uit het zadel stoten.

De stembureaus sluiten om 20.00 uur. Er zijn geen speciale 'exit polls' maar wel nieuwe opiniepeilingen. Belangrijke uitslagen worden niet eerder dan 23.00 uur verwacht. Eerdere peilingen gaven separatisten geen meerderheid in stemmen, maar door het kiesstelsel wel een kleine meerderheid in zetels. Het gaat om de zetels Mas' partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') en de ultralinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid). Het Catalaanse parlement telt 135 zetels.

Naar schatting 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden, circa 7,5 miljoen mensen, woont in Catalonië. De regio is goed voor 19 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen