BUI30 mei '15 12:48

VN: hongersnood dreigt in Noord-Korea

Auteur: ANP Nieuws

GENÈVE (ANP/RTR) - Droogte in Noord-Korea kan dit jaar leiden tot grote voedseltekorten in het land, waarschuwen de Verenigde Naties.

EPA
EPA

De regenval was vorig jaar 40 tot 60 procent minder dan in 2013 en de voorraden in de waterreservoirs zijn gering.

,,We zijn enorm bezorgd dat droogte de oogst dit jaar veel kwaad zal doen. En we kunnen gesteld worden voor grote voedseltekorten en zelfs honger'', zei VN-vertegenwoordiger Ghulam Isaczai. ,,Er zal een enorm verschil zijn tussen wat nodig is en wat beschikbaar.''

Het weersfenomeen El Niño zorgt vermoedelijk ook dit jaar voor droogte en de situatie kan volgend jaar nog ernstiger zijn. ,,Het is momenteel het seizoen waarin de rijst wordt geplant. Normaal gesproken wordt het land twee weken van tevoren onder water gezet. Maar dit jaar planten ze de rijst in de droge grond. En we horen dat ze overstappen op mais en koren omdat dat minder water vergt.''

Voedingssupplementen

Een hongersnood in de jaren negentig kostte aan naar schatting een miljoen Noord-Koreanen het leven.

De Verenigde Naties doneren voedingssupplementen aan scholen en ziekenhuizen in het land, maar kan niet alle 24,6 miljoen Noord-Koreanen van rijst voorzien. Circa 70 procent van de bevolking is nu al onzeker over een dagelijkse maaltijd.

Door het watertekort liggen rivieren en waterstromen droog en is ook de elektriciteitsvoorziening geraakt, omdat het land een aantal waterkrachtcentrales heeft. ,,De regering heeft bevestigd dat de waterkrachtcentrales maar voor 50 procent werken. Alles heeft met water te maken'', zei Isaczai.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen