BUI28 sep '15 13:53

Cameron: troepen naar Somalië en Zuid-Sudan

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Groot-Brittannië stuurt militairen naar Afrika om extremisten te bestrijden.

EPA
EPA

Dit heeft premier David Cameron maandag aangekondigd. Mogelijk gaan driehonderd Britse militairen naar Zuid-Sudan om er een vredesmissie te ondersteunen en zeventig man gaan naar Somalië om te helpen in de strijd tegen de islamitische terroristen van al-Shabaab.

Cameron rechtvaardigde zijn stap door erop te wijzen dat de militairen ook helpen de vluchtelingencrisis te bezweren door de regio meer stabiel te maken. Het is weliswaar niet de bedoeling dat de Britten gaan meevechten, maar meer ondersteuning en training bieden.

De landen die Cameron noemde zijn ontwricht door geweld. Somalië wordt al een kwart eeuw verscheurd door stammenstrijd en terreur van de extremisten van al-Shabaab. Zuid-Sudan was als onderdeel van Sudan decennialang het toneel van bloedige pogingen van Khartoem om de niet-islamitische, zwart-Afrikaanse bevolking eronder te houden. Nadat het uiteindelijk in 2011 onafhankelijk werd keerden de voornaamste twee stammen zich tegen elkaar. Ze hebben recent afgesproken de strijd te stoppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen