BUI24 nov '15 20:30Aangepast op 24 nov '15 21:39

'Verhuurder flat wist van terroristen'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP/RTR) - De verhuurder van het Parijse appartement waar drie mensen bij een politie-inval werden gedood, moet hebben geweten dat hij terrorismeverdachten heeft geholpen.

EPA
EPA

Dat zei een Franse officier van justitie dinsdag.

De Franse politie was op 18 november in een zeven uur durend vuurgevecht verwikkeld met mensen in een appartement in de wijk Saint Denis ten noorden van Parijs. Dat was enkele dagen na de gecoördineerde aanslagen van islamitische militanten in Parijs, waarbij 130 mensen werden gedood.

,,Hij kan onmogelijk niet op de hoogte zijn geweest dat hij deelnam aan een terroristische organisatie'', aldus aanklager François Molins op een persconferentie. Hij zei dat hij een rechter zou vragen om een formeel onderzoek naar de rol van de verhuurder, Jawad Bendaoud.

TGV

Molins had nog een opvallende mededeling tijdens de persconferentie: Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, was vlakbij de concertzaal Bataclan terwijl de gijzeling nog aan de gang was. Beveiligingscamera's registreerden hem in de buurt van de concertzaal waar 89 mensen zijn doodgeschoten. Abaaoud is een van de schutters die een kogelregen lieten neerdalen op verschillende terrassen in Parijs, daarna is hij dus naar de Bataclan gegaan.

Afgelopen woensdag werd de Belgische jihadist gedood bij de antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Abaaoud werd ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Hij zou vanuit Syrië de aanslagplegers hebben aangestuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen