BUI8 okt '15 21:23

Landen rond Syrië beloven betere opvang

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (ANP) - Turkije, Libanon en Jordanië, de landen die miljoenen Syriërs opvangen, beloven de basisvoorzieningen voor deze vluchtelingen te verbeteren.

EPA
EPA

Dat wordt grotendeels met Europees geld gefinancierd. De drie landen zegden donderdag ook toe meer werk te maken van de registratie van vluchtelingen, grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars.

De drie landen schaarden zich achter de slotverklaring van een conferentie in Luxemburg, waar ministers van vrijwel alle Europese landen en de buurlanden van Syrië vergaderden over de routes waarlangs migranten naar de Europese Unie trekken: de Middellandse Zee en de westelijke Balkan.

De Europese landen hopen dat migranten minder snel naar Europa trekken als ze in de buurt van hun eigen land toegang hebben tot voedsel, onderdak, werk en gezondheidszorg.

Raamwerk

Het was voor het eerst dat zo veel betrokken landen bijeenkwamen om samenwerking over de vluchtelingencrisis te bespreken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat nu het raamwerk is opgezet om die samenwerking te verdiepen.

De Europese Commissie heeft een half miljard euro gereserveerd, in de hoop dat de Europese landen dat zullen verdubbelen. Een deel van dat geld is bestemd voor zogenoemde doorreislanden als Servië, waar veel vluchtelingen doorheen trekken.

De bedragen die tot nu toe zijn toegekend en toegezegd zijn niet voldoende, zei Koenders voorafgaand aan de conferentie. ,,De veel scherpere samenwerking is de enige manier om samen die enorme migratiestroom in de hand te krijgen.’’ Na afloop sprak Koenders van een 'new deal’. ,,Dit is effectiever dan de problemen bij elkaar over de schutting te gooien.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen