BUI18 aug '15 10:00

Suu Kyi werkt samen met afgezet kopstuk

Auteur: ANP Nieuws

RANGOON (ANP) - Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi gaat samenwerken met Shwe Mann.

EPA
EPA

Die is weggestuurd als voorzitter van de partij die Myanmar regeert. Shwe Mann heeft ruzie met president en oud-generaal Thein Sein, omdat hij de macht van het leger wil inperken.

Suu Kyi voerde tientallen jaren vreedzaam oppositie tegen de militaire junta. Over de val van Shwe Mann zei ze: ,,Het is nu duidelijk wie de vijand en wie de bondgenoot is. Wij zullen samenwerken met de bondgenoot.''

Suu Kyi sprak maandag een uur met Shwe Mann. Hij was midden in de nacht weggestuurd. Ook zijn bondgenoten werden afgezet. Twee kranten en een radiostation uit zijn kamp werden gesloten. ,,Dit is niet wat je verwacht in een werkende democratie'', zei Aung San Suu Kyi daarover.

Shwe Mann is nog wel voorzitter van de Tweede Kamer van Myanmar, maar sommige parlementsleden willen hem wegstemmen. Dat is volgens Suu Kyi ,,belachelijk''.

Myanmar, het vroegere Birma, kiest in november een nieuw parlement. Het moeten de eerste vrije verkiezingen in jaren worden. De junta heeft plaatsgemaakt voor een burgerregering. Op de achtergrond heeft het leger het echter nog steeds voor het zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen