BUI29 mrt '15 20:28Aangepast op 29 mrt '15 21:03

Rechts juicht, links huilt in Frankrijk

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Het centrumrechtse UMP (Unie voor een Volksbeweging) van ex-president Nicolas Sarkozy heeft zondag de slotronde van de Frans departementale verkiezingen gewonnen.

EPA
EPA

Volgens exitpolls is de UMP in 66 tot 70 departementen de grootste partij geworden.

Dat is een flinke stijging vergeleken met de huidige 41 departementen. ,,Onze politieke familie heeft nog nooit in zoveel departementen gewonnen. Een nieuw tijdperk is begonnen, er komt verandering aan'', sprak Sarkozy zijn aanhang toe.

De PS (Parti Socialiste) van de huidige president François Hollande is de grote verliezer, zoals al werd verwacht. De partij is volgens de exitpolls in 27 tot 31 departementen de grootste partij, een halvering vergeleken met de huidige situatie. Nu is de PS nog de grootste in 61 departementen.

Le Pen

Ook het anti-Europese nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen heeft een goede verkiezingsdag achter de rug. De partij heeft winst geboekt, maar het is nog niet duidelijk of de partij ergens de grootste wordt. Volgens exitpolls maakt de partij kans op twee departementen, maar in de eerste uitslagen blijft de FN op de huidige nul departementen steken.

Premier Manuel Valls (PS) gaf toe dat zijn partij veel terrein heeft verloren. Hij noemt de verkiezingsuitslag een teken van blijvende onrust in het Franse politieke landschap. Le Pen (FN) zei in haar toespraak dat Valls af moet treden als premier.

De verkiezingen worden gezien als voorloper van de presidentsverkiezingen in 2017.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen