BUI26 apr '15 02:18

'Russen lazen niet-geheime e-mails Obama'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Russische hackers hebben vorig jaar het e-mailverkeer van het Witte Huis gehackt.

EPA
EPA

Ze konden daardoor een onbekend aantal e-mails van president Barack Obama lezen. De cybercriminelen hebben echter geen geheime informatie kunnen stelen, zei een Amerikaanse ambtenaar zaterdag tegen The New York Times.

De hackers wisten afgelopen oktober computers van het Witte Huis binnen te dringen, waaronder systemen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kraak zou veel zorgwekkender zijn geweest dan de overheid tot nu toe heeft voorgedaan in de media. Zo haalden de Russen een deel van Obama's e-mails binnen nadat ze in e-mailarchieven konden van medewerkers van het Witte Huis met wie Obama regelmatig contact heeft.

Obama's e-mailaccount zelf is niet gehackt en er stond geen vertrouwelijke informatie in de mails die ze wel hebben ingezien, aldus de bron rondom het Witte Huis. Reden daarvoor is dat ambtenaren met twee computers werken: één voor het versturen van geheime informatie en één voor alle andere communicatie. Ook konden ze geen toegang krijgen tot de superbeveiligde server waarop het e-mailverkeer van Obama's BlackBerry staat.

Hoewel er geen geheime informatie is gelekt, is veel van wat er in de mails staat wel gevoelige informatie over bijvoorbeeld Obama's afspraken, beleidsinformatie en gesprekken met diplomaten.

Russische hackers vallen de laatste tijd vaker de Amerikaanse overheid aan. Met enige regelmaat slagen ze in hun opzet en dringen ze binnen in systemen. Afgelopen week wisten de Russen nog in te breken in het netwerk van het Amerikaanse leger. Ook daar stond geen vertrouwelijke informatie op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen