BUI18 aug '15 17:33

Al-Maliki: val Mosul schuld Turken en Koerden

Auteur: ANP Nieuws

BAGDAD (ANP/RTR) - Oud-premier van Irak Nuri al-Maliki heeft woedend gereageerd op een parlementair rapport waarin hij gedeeltelijk de schuld krijgt van de val van Mosul.

EPA
EPA

De belangrijke stad viel vorig jaar in handen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Al-Maliki hangt vervolging boven het hoofd, omdat hij volgens het parlement het gevaar heeft onderschat en corrupte bevelhebbers heeft aangesteld.

,,De resultaten van de parlementaire onderzoekscommissie hebben geen enkele waarde'', foeterde de voormalig premier dinsdag op zijn Facebookpagina. ,,Wat in Mosul is gebeurd, was het gevolg van een samenzwering die in Ankara begon en toen in Erbil werd vervolgd'', beweert hij. Erbil is de hoofdstad van de regio Iraaks Koerdistan.

Toen IS-strijders in juni 2014 oprukten naar Mosul, sloegen militairen op de vlucht, waardoor de stad relatief gemakkelijk viel. In het rapport worden ook de gouverneur van Mosul, de vroegere minister van Defensie, een oud-generaal en het voormalige hoofd van de inlichtingendienst verantwoordelijk gehouden voor het gevoelige verlies. Ook zij moeten misschien voor de rechter komen.

Het rapport ligt momenteel bij de openbaar aanklager, die nog geen besluit heeft genomen over eventuele rechtszaken. Al-Maliki verblijft sinds enkele dagen in Iran.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen