BUI9 mei '15 21:29

IS eist gevangenisopstand Irak op

Auteur: ANP Nieuws

AL-KHALIS (ANP) - Terreurgroep IS heeft de gevangenisopstand in Irak op haar geweten.

EPA
EPA

Dat heeft onder andere de burgemeester van de plaats al-Khalis waar de rellen uitbraken, zaterdag bevestigd nadat de groep de daad had opgeëist op jihadistische fora, schrijft nieuwszender al-Arabiya.

De opstand in de gevangenis in het oosten van Irak begon nadat gevangenen elkaar te lijf gingen. Dat vroeg om aandacht van de bewakers, die erheen gingen om de knokpartij te stoppen. De gevangenen vielen echter de bewakers aan, pakten hun wapens af en begonnen een opstand. Daarbij bemachtigden ze ook het wapenarsenaal van de gevangenis. Zeker vijftig gevangenen en twaalf agenten kwamen om. Veertien agenten raakten gewond.

,,Broeders in de gevangenis konden samenwerken met broeders buiten de gevangenis", schrijft IS in een verklaring. ,,Vijftien explosieven werden tot ontploffing gebracht tegen leger- en politievoertuigen rond de gevangenis. Onze broeders wisten wapens te pakken te krijgen en bewakers aan te vallen. Godzijdank zijn meer dan dertig IS-strijders bevrijd."

Avondklok

De politie is met man en macht op zoek naar de ontsnapte gevangenen. In al-Khalis, ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, is een avondklok ingesteld en er zijn meerdere huiszoekingen gedaan.

In de gevangenis zitten vooral veroordeelde terroristen. In totaal zitten er zo'n driehonderd gevangenen. Het is niet duidelijk of er ook zware criminelen onder de gevangenen waren.

Bij andere recente uitbraken uit Iraakse gevangenissen was terreurgroep IS (Islamitische Staat) ook vaak betrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen