BUI15 mrt '15 02:08Aangepast op 15 mrt '15 02:30

Chilenen terug naar huis na grote bosbrand

Auteur: ANP Nieuws

VALPARAÍSO (ANP) - De duizenden Chilenen die waren geëvacueerd vanwege een grote bosbrand, kunnen weer naar huis.

EPA
EPA

De brand bij de havenstad Valparaíso is onder controle, schrijft het Spaanse persbureau EFE.

Bij de brand is een persoon om het leven gekomen. Ook zijn 21 mensen gewond geraakt. Het gaat om zes burgers en vijftien brandweermannen. Twee van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

De brand ontstond vrijdag op een vuilnisbelt en laaide snel op door droogte, warmte en harde wind. Ongeveer 7000 bewoners van de Valparaíso en de naastgelegen plaats Viña del Mar moesten hun huis uit nadat de noodtoestand was uitgeroepen.

De brandweer had moeite om de brand te blussen doordat het hard waaide. In totaal is een gebied van 460 hectare verbrand. Voor zover bekend zijn huizen gespaard gebleven. Wel is de elektriciteit uitgevallen en zijn wegen versperd.

Hoewel de brand onder controle is en het weer veilig genoeg is om bewoners naar huis te laten gaan, is het gevaar nog niet helemaal geweken. De brand smeult nog na en kan door harde windvlagen weer oplaaien.

Valparaíso werd vorig jaar opgeschrikt door een van de ergste bosbranden in de geschiedenis. Daarbij vielen vijftien doden en werden meer dan 2000 huizen verwoest. Valparaíso is de grootste havenstad van Chili en ligt zo'n 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago. Het centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt jaarlijks bezocht door veel toeristen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen