BUI11 jan '15 03:52

Kroaten maken keuze uit scheldende politici

Auteur: ANP Nieuws

ZAGREB (ANP) - Ongeveer 3,8 miljoen Kroaten kunnen zondag naar het stemlokaal om een president te kiezen.

President Ivo Josipovic. EPA
President Ivo Josipovic. EPA

Zij hebben in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de keuze tussen de zittende president, de sociaaldemocraat Ivo Josipovic (57), en Kolinda Grabar Kitarovic (46), de kandidaat van de centrumrechtse HDZ, de grootste oppositiepartij. Zoals steeds bij campagnes in de jongste EU-lidstaat stonden de twee kandidaten onverzoenlijk tegenover elkaar. Scheldpartijen en beschuldigingen van onbekwaamheid en corruptie waren aan de orde van de dag.

In de eerste ronde bleef Josipovic Kitarovic ongeveer 4 procentpunt voor. Belangrijk is wat de aanhangers van de onafhankelijke kandidaat Ivan Sincic doen. Die eindigde in de eerste ronde met zijn forse kritiek op de politieke en economische elite als derde met 16,4 procent van de stemmen. De aanhangers van Sincic kunnen de doorslag geven, maar uit opiniepeilingen blijkt dat veruit de meesten van hen thuis zullen blijven.

De opkomst wordt sowieso van belang. In de eerste ronde bleef 53 procent van de kiesgerechtigden thuis. Velen van hen zijn van de politiek vervreemd geraakt, omdat zij zich door geen enkele partij vertegenwoordigd voelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen