BUI11 mrt '15 07:05

Colombia staakt bombarderen op FARC

Auteur: ANP Nieuws

BOGOTA (ANP) - Colombia voert met onmiddellijke ingang een maand lang geen bombardementen uit op kampen van guerillabeweging FARC.

EPA
EPA

Dat heeft president Juan Manuel Santos dinsdag (lokale tijd) in een televisietoespraak bekendgemaakt.

Colombia heeft daartoe besloten omdat de FARC zich houdt aan een eenzijdig uitgeroepen wapenstilstand. Bovendien worden vorderingen gemaakt bij de vredesonderhandelingen. Santos zegt dat hij streeft naar ,,snelle de-escalatie van het conflict". Het opschorten van de luchtaanvallen kan na een maand worden verlengd, als de rebellen van FARC het staakt-het-vuren volhouden. Luchtaanvallen zijn voor de militairen het meest doeltreffende wapen om de FARC in de oerwouden te bestrijden.

De Colombiaanse overheid en de FARC lijken steeds dichter tot elkaar te komen. Onlangs werd afgesproken om gezamenlijk landmijnen weg te halen. ,,We willen geen slachtoffers meer in de toekomst, ontmijnen is een gigantische eerste stap naar vrede'', zei een onderhandelaar van de regering.

Vredesonderhandelingen met de FARC startten in 2012 en moeten een eind maken aan een vijftig jaar durende oorlog die aan ongeveer 220.000 mensen het leven heeft gekost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen