BUI8 mei '15 16:10

Porosjenko: 7700 Oekraïense doden door strijd

Auteur: ANP Nieuws

KIEV (ANP) - In de oorlog met pro-Russische opstandelingen in Oost-Oekraïne zijn sinds april vorig jaar circa 1700 Oekraïense militairen en ongeveer 6000 Oekraïense burgers omgekomen.

EPA
EPA

Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag gezegd in een toespraak in Kiev, waar hij stilstond bij het einde van de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden.

Porosjenko gaf Rusland de schuld voor de oorlog met de opstandelingen, omdat Moskou de separatisten steunt. ,,Voor het eerst in zeventig jaar moeten wij met een wapen in de hand de soevereiniteit en de territoriale eenheid van ons land verdedigen'', zei Porosjenko.

Europa herdenkt de capitulatie van nazi-Duitsland op 8 mei. Toen het Derde Rijk in 1945 de overgave ondertekende, was het in Moskou al middernacht geweest, dus 9 mei. Daarom viert Rusland het einde van de oorlog op 9 mei. Oekraïne viert sinds dit jaar beide dagen de bevrijding. 8 mei staat in het teken van verzoening tussen antinazistrijders en mensen die na de oorlog tegen het communisme hebben gevochten. 9 mei is Overwinningsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen