BUI6 mei '15 12:47

Copiloot Germanwings oefende daling

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Duitse copiloot Andreas Lubitz, die eind maart doelbewust een vliegtuig van Germanwings liet neerstorten, heeft op een eerdere vlucht zijn daad geoefend.

EPA
EPA

Toen Lubitz van Düsseldorf naar Barcelona vloog, heeft hij het toestel ook laten dalen. Dat blijkt uit het onderzoek, heeft de Franse luchtvaartdienst BEA woensdag gemeld. De 'oefenvlucht' was eerder woensdag al uitgelekt via de Duitse krant Bild.

Het vliegtuig van Germanwings was op 24 maart op weg van Barcelona naar Düsseldorf toen Lubitz het liet neerstorten. De piloot was op dat moment buiten de cockpit. Hij was even naar de wc gegaan en Lubitz liet hem niet meer naar binnen. Daardoor kon hij ongehinderd het toestel tegen een rotswand in de Franse Alpen laten vliegen. Hij gaf de automatische piloot opdracht af te zakken naar 100 meter hoogte.

Tijdens de duikvlucht negeerde Lubitz meerdere oproepen vanaf de grond. De verkeerstoren in Marseille probeerde hem elf keer te spreken, het Franse leger deed drie vergeefse oproepen.

Bewust

Op de heenvlucht van Düsseldorf naar Barcelona, eerder die dag, had Lubitz het toestel ook laten dalen. Ook toen was de piloot even uit de cockpit. Lubitz gaf het toestel tot vijf keer toe opdracht om naar 30 meter hoogte te dalen. Dat duurde telkens een paar seconden en de afwezige piloot merkte niets. ,,Hij handelde bewust en had met alles hetzelfde doel, namelijk het toestel te laten neerstorten'', aldus BEA-directeur Rémy Jouty.

Alle 150 mensen in de Airbus A320 van Germanwings kwamen door de crash om het leven. Onder de doden was één Nederlandse vrouw.

De BEA komt waarschijnlijk over een jaar met zijn eindrapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen