BUI15 mrt '15 12:59

'Strijders Libië gebruiken clusterbommen'

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP/RTR) - In het conflict tussen twee elkaar bestrijdende regeringen in Libië worden clusterbommen gebruikt.

EPA
EPA

Dat zegt Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie toonde zondag aan journalisten resten van clusterbommen die in februari en maart dit jaar zijn gevonden in twee plaatsen in het centrum van het Noord-Afrikaanse land. Het is niet duidelijk welke partij de explosieven heeft gebruikt.

Een clusterbom bevat tientallen of zelfs honderden kleinere bommen. Een zo'n bom kan daardoor een groot gebied bestrijken. Aanvallen met clusterbommen leiden dan ook vaak tot veel slachtoffers. Precies om die reden hebben meer dan honderd landen, waaronder Nederland, een verdrag ondertekend dat het gebruik van clusterbommen verbiedt. Libië behoort daar niet toe.

In Libië strijden een internationaal erkende regering die in het oosten van het land zetelt, en een regering die vanuit de hoofdstad Tripoli opereert, tegen elkaar. De fragmenten van clusterbommen zijn gevonden in Bin Jawad en Sirte. Beide steden zijn in handen van de regering in Tripoli en dit jaar het doelwit geweest van gevechtsvliegtuigen van de internationaal erkende regering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen