BUI9 aug '15 05:05

Vader Michael Brown: ik heb nog altijd pijn

Auteur: ANP Nieuws

FERGUSON (ANP) - De familie van de vermoorde Afro-Amerikaanse tiener Michael Brown rouwt nog steeds.

EPA
EPA

Tijd heelt niet alle wonden, zei zijn vader. Het is zondag een jaar geleden dat de achttienjarige Brown werd doodgeschoten door een blanke agent in Ferguson terwijl hij ongewapend was. De tiener wordt dit weekend tijdens meerdere bijeenkomsten herdacht.

De reeks herdenkingen werd zaterdag afgetrapt met een mars die werd geleid door zijn vader, Michael Brown senior. ,,Uiteindelijk ben ik gewoon mijn zoon kwijt", zei Brown voor een groep van tweehonderd mensen. ,,Ik heb nog altijd pijn. Mijn familie heeft nog altijd pijn."

De herdenkingsmars begon op de plek waar Brown vorig jaar werd doodgeschoten. Zijn vader en andere aanwezigen legden midden op straat een berg met knuffels neer. Een groep mensen zong tijdens de tocht ,,handen omhoog! Niet schieten!" toen ze in de buurt kwamen van agenten langs de weg. Brown senior zei dat de sterfdag van zijn zoon alle pijn en emoties weer oprakelt, maar dat het belangrijk is in opstand te blijven komen tegen politiegeweld, aldus Amerikaanse media.

De dood van Brown leidde vorig jaar tot groot protest in Ferguson. Dagenlang waren er zware rellen en werd de noodtoestand uitgeroepen. Sindsdien ligt het politieoptreden tegen zwarte Amerikanen onder een vergrootglas. Afgelopen jaar zijn meerdere Afro-Amerikanen omgekomen door geweld van blanke agenten.

Darren Wilson, de politieman die Brown doodschoot, is niet vervolgd. Dat besluit leidde opnieuw tot onrust in de voorstad van St. Louis. Gebouwen en politieauto's werden in brand gestoken. Honderden mensen werden gearresteerd. Wilson nam uiteindelijk wel ontslag, evenals de politiechef en de stadsmanager van Ferguson.

Naar aanleiding van Browns dood bracht het Amerikaanse ministerie van Justitie een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat de politie jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen Afro-Amerikanen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen