BUI3 nov '15 22:26

Tusk: alles doen voor behoud Schengenzone

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie moet er alles aan doen om de Schengenzone van reizen zonder paspoort intact te houden.

EPA
EPA

Dat kan alleen door een goed beheer van Europa's buitengrenzen. Dat zei EU-president Donald Tusk dinsdag.

De EU-leiders houden op 11 en 12 november besprekingen met Afrikaanse leiders op Malta over beheersing van de migratiegolf. Tusk wil aansluitend een informele bijeenkomst van EU-staatshoofden op 12 november over de kwestie.

In zijn uitnodigingsbrief aan de EU-leiders schrijft Tusk dinsdag dat de situatie rond de migranten nog steeds zeer ernstig is, nu de stroom in oktober een record bereikte van 218.000 vluchtelingen die de Middellandse Zee overstaken. Geconfronteerd met een dergelijke migratiegolf hebben een aantal EU-lidstaten verschillende maatregelen doorgevoerd aan de binnengrenzen van Schengen. ,,Zoals ik al eerder waarschuwde, de enige manier om Schengen niet te ontmantelen is om een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen'', aldus Tusk.

,,Als we het ergste willen vermijden, moeten we onze acties versnellen'', stelt de EU-president in zijn uitnodiging. Hij wil tijdens de informele top nagaan in welke mate eerdere afspraken al zijn uitgevoerd. Hij noemt daarbij de herverdeling van vluchtelingen over Europa, de plannen voor 'hotspots' aan de buitengrenzen en de samenwerking met Turkije in een poging de instroom te beperken.

Gerelateerde artikelen