BUI6 okt '15 13:11

NAVO bezorgd over Russische legeropbouw Syrië

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Het Russische leger is zich ,,substantieel'' aan het versterken in Syrië.

EPA
EPA

De NAVO heeft de afgelopen weken meer Russische grondtroepen en marineschepen waargenomen. Ook is de Russische luchtmacht in Syrië versterkt, evenals de luchtverdediging.

Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg dinsdag op een persconferentie in Brussel. Hij is met name bezorgd over de Russische jachtvliegtuigen die de afgelopen dagen het Turkse luchtruim hebben geschonden.

Rusland heeft hierover ,,nog geen echte uitleg'' gegeven, zei de NAVO-chef. Hij gelooft niet dat het om incidenten gaat, of om een vergissing, zoals de Russen zeggen. Daarvoor duurde de schending van het luchtruim volgens Stoltenberg te lang. De NAVO noemde de Russische acties maandag ,,onacceptabel'' en ,,extreem gevaarlijk''.

Spanning

Stoltenberg stelde dat terreurorganisatie Islamitische Staat niet het voornaamste doelwit is van de Russische bombardementen in Syrië. Vooral oppositiegroepen en burgers zouden het slachtoffer zijn. Met de Russen is maandag de mogelijkheid besproken om de bestaande communicatielijnen te gebruiken om over de opgelopen spanning te praten, aldus Stoltenberg.

Een Russische parlementariër stelde dinsdag dat Rusland geen grondoperaties heeft uitgevoerd in Syrië en dat ook niet van plan is, aldus persbureau RIA Novosti.

De snelle reactiemacht van de NAVO staat zo nodig paraat, vervolgde Stoltenberg, net als de marineschepen van de verdragsorganisatie in de Middellandse Zee. Vanuit de lucht houden drones de situatie in de gaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen