BUI29 nov '15 16:20

EU gaat 'strakke' afspraken maken met Turkije

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat ,,strakke'' afspraken maken met Turkije om de migratiecrisis gezamenlijk aan te pakken.

EPA
EPA

Daarop hamerden meerdere regeringsleiders en staatshoofden van de EU zondag voorafgaand aan de ingelaste top met Turkije in Brussel.

De EU is onder meer bereid om de komende 2 jaar ,,voorlopig'' 3 miljard euro beschikbaar te stellen om de opvang van vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Turkije moet op zijn beurt ervoor zorgen dat de grenzen dicht zijn zodat de stroom vluchtelingen naar Europa naar nul terugloopt.

,,Dit kost veel geld'', erkende premier Mark Rutte. Of de EU en dus ook Nederland nog meer geld stort, ,,dat zien we daarna wel''. Eerst zal Turkije zich moeten houden aan de gemaakte afspraken en met concrete resultaten moeten komen, zei Rutte. Ook de Belgische premier Charles Michel benadrukte dat er ,,geen blanco cheque'' naar Turkije gaat.

Grensbewaking

Rutte hoopt dat ,,zo snel mogelijk’’ de uitvoering van de afspraken voor betere grensbewaking en opvangkampen zichtbaar is. Hij toonde zich ,,gematigd optimistisch’’ dat het Europa en Turkije lukt de stroom vluchtelingen in te dammen.

EU-president Donald Tusk waarschuwde om ,,niet te naïef’’ te zijn. ,,Turkije is niet de enige sleutel om de migratiecrisis op te lossen’’, zei hij. Hij wees er onder meer op dat de bewaking van de buitengrenzen van Europa een gezamenlijke EU-taak is. ,,Wij kunnen die taak niet uit handen geven aan een ander land.’’

Toetreding

Turkije kan naast financiële steun ook rekenen op een versnelling van gesprekken over toetreding en het visumvrij reizen van Turken naar de EU. Rutte verzekerde dat dit niet ten koste gaat van alle gestelde criteria.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu sprak bij aankomst van ,,een historische dag in het toetredingsproces en om de relatie met de EU nieuw leven in te blazen''. Hij bedankte de EU-leiders voor een ,,nieuw begin''. Tijdens de top zullen de leiders spreken over de ,,gezamenlijke en toekomstige richting van ons continent en de geopolitieke uitdagingen zoals migratie'', zei hij. Davutoglu beantwoordde geen vragen bij binnenkomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen