BUI7 nov '15 11:09

Leiders China en Taiwan schudden de hand

Auteur: ANP Nieuws

SINGAPORE (ANP) - Onder het toeziend oog van honderden journalisten schudde de Chinese president Xi Jinping zaterdag de hand van zijn Taiwanese ambtgenoot Ma Ying-jeou.

EPA
EPA

Het is voor het eerst sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 dat leiders van de twee landen elkaar ontmoeten.

Het Chinese persbureau Xinhua spreekt van een historische ontmoeting, die plaatsheeft in het Shangri-La Hotel in Singapore. De twee landen leven op gespannen voet met elkaar. Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Het wil dat Taiwan bij China terugkeert.

Xi zei na de handdruk dat het Chinese volk aan beide kanten van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen Taiwan en China, het vermogen en de wijsheid hebben om eigen problemen op te lossen. ,,Geen kracht kan ons uit elkaar halen, we zijn een familie'', aldus Xi.

Eerlijkheid

Ma reageerde door te zeggen dat hij erop uit was vrede te bevorderen en dat de relatie tussen Taiwan en China moet zijn gebaseerd op eerlijkheid, wijsheid en geduld. ,,Beide kanten moeten elkaars waarden en manieren van leven respecteren.''

Op een persconferentie zei Ma dat hij hoopte dat China vreedzaam kan meedenken aan oplossingen voor problemen tussen de twee landen. Het volk van Taiwan is volgens de leider het meest bezorgd over veiligheid en waardigheid.

Gerelateerde artikelen